Tehtanje odpadkov pri šolski malici

Na šoli se zavedamo problematike zavržene hrane, zato želimo količino odpadne hrane zmanjšati na najmanjšo možno količino. V zvezi s tem izvajamo različne dejavnosti, s katerimi bi tudi naše učence spodbudili k čim odgovornejšemu ravnanju s hrano. Eden od teh načinov je tudi tehtanje odpadkov pri malici.

V tednu od 13. 2. 2023 do 17. 2. 2023 smo tako drugič v tem šolskem letu spremljali in natančno tehtali ostanke šolske malice. V povprečju so se naši učenci zelo dobro izkazali, saj smo na dan zbrali manj kot 2 g odpadkov na učenca (vsak dan je povprečno 550 malic). Daleč največ odpadkov smo zbrali v torek, 14. 2. 2023, ko je bila na jedilniku samopostrežna malica. Ta dan smo imeli kar 14,2 g odpadkov na učenca. V času naslednjih samopostrežnih malic, ko učenci lahko izbirajo in poskusijo različna živila oziroma jedi, moramo tako učence še bolj ozaveščati o zmernosti pri izbiranju in potem zavržkih hrane.

Najmanj odpadkov smo zbrali v petek, ko sta bila za malico žemlja in tunin namaz, kar imajo učenci očitno zelo radi. Zelo pridni so bili učenci 3. a, 3. b, 4. a, 5. b, 6. a, 7. c in 9. c-razreda, saj (razen v torek) praktično niso imeli odpadkov hrane. Učenci 1. razredov, 8. a, 8. b in predvsem 9. a-razreda pa se morajo pri zniževanju količin odpadne hrane še malo potruditi. Verjamem, da bo do naslednjega tehtanja odpadne hrane tudi njim uspelo količino le-te še nekoliko zmanjšati.

Zelo uspešni pri zmanjševanju količine odpadkov so bili tudi učenci podružnične šole Čemšenik, saj so vsi skupaj v celem tednu zbrali samo 140 g odpadkov (za lažjo predstavo naj napišem, da je to približno toliko, kot tehtata dve žemlji).

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)