Vsako leto v Sloveniji zavržemo približno 78 kilogramov hrane na prebivalca. Ta številka ni le statistika, ampak odsev naših vsakodnevnih navad, načina življenja in odnosov, ki jih gradimo do tistega, kar imamo. Predstavljajte si mizo, obloženo s hrano, ki nikoli ne doseže naših ust – vsega sadja, zelenjave, mesa, žita … Hrane, s katero bi lahko nahranili mnoge, a žal konča v smeteh. Vsako jabolko, vsak kos kruha, ki ju brez premisleka zavržemo, nosi svojo zgodbo: zgodbo o trudu, vodi, energiji, življenju in času, ki so bili vloženi v pridelavo, prevoz, prodajo, kuhanje, serviranje …

24. aprila, na slovenski dan brez zavržene hrane, imamo priložnost, da zgodbo napišemo drugače. To je dan, ko imamo moč, da se odločimo za spremembo svojih navad, da postanemo zgled svojim družinam, otrokom, mladostnikom, sodelavcem in skupnosti. To je dan, ko bi se moral vsak od nas vprašati, kaj lahko stori, da bo jutri naš svet malo lepši.

Vzgojno-izobraževalni zavodi so tista okolja, kjer se lahko izvajajo različne dejavnosti, ki pripomorejo k ozaveščanju in izobraževanju o problemih odpadne in zavržene hrane. Na naši šoli se problemu zavržene in odpadne hrane posvečamo vse leto, na današnji dan pa še prav posebej.

Več o dnevu brez zavržene hrane si lahko preberete na spodnji povezavi, kjer si lahko ogledate tudi video posnetek Spoštuj hrano, zavrzi manj.

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane-2025/

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)