V tednu od 11. 11. 2024 do 17. 11. 2024 obeležujemo teden slovenske hrane. Tudi na naši šoli bomo v tem tednu učencem pri kosilu ponudili nekaj značilnih slovenskih jedi. Spoznali bodo idrijske žlikrofe pa prekmurski bograč, manjkala ne bosta niti kisla repa in matevž. Teden bomo zaključili z značilnim zasavskim granedirmaršem.

V petek, 15. 11. 2024 bomo v sklopu tedna slovenske hrane obeležili tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci si bodo lahko privoščili v krušni peči pečen kruh gospe Ivanke Rožej, nanj si bodo lahko namazali maslo s kmetije Ključevšek in med čebelarstva Sopotnik. Zraven si bodo lahko privoščili kozarec svežega mleka z ekološke kmetije Sešlar. Seveda ne bo manjkalo niti pravih domačih kmečkih jabolk. Da bo dan še bolj zanimiv nas bosta obiskala tudi čebelar in gospa Rožej, ki bo učencem predstavila pridelavo jabolk, jabolčnega soka in ostalih izdelkov iz njihove kmetije. Že dan prej pa nas bosta obiskala tudi gospa Katja iz ekološke pekarne Deveta vas in gospod Matej, ki bo učencem prikazal delo na svoji kmetiji ter pridelavo in predelavo mleka.

Pri pouku smo ugotovili, da učenci slabo poznajo stare zasavske jedi, zato si tudi doma lahko privoščite kakšno zasavsko jed, kot na primer knapovsko sonce ali pa krumpantoč.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)