Letos 24. aprila že drugič obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni. To so tudi cilji dolgoletnega projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga projekt Ekošola izvaja skupaj s podjetjem LIDL Slovenija.

Tudi na naši šoli se trudimo, da bi zmanjšali količino zavržene hrane pri malici in kosilu. To nam odlično uspeva pri malici, pri kosilu pa še ne, zato nas čaka še veliko dela – osveščanja učencev pri različnih predmetih in skozi različne dejavnosti.

Pri ID ustvarjalno pisanje smo že pred časom razmišljali o tej tematiki, tudi v verzih.

Darja Murn

Hrana je kot zaklad

Hrane pridelati ne more prav vsak,

zato je hrana kot pravi zaklad.

Preveč jo vržemo stran,

čeprav res ni za tjavendan!

V Afriki ljudje stradajo,

nekateri pa hrano zavržejo …

Čeprav je hrane trenutno v izobilju,

varčuj, jo spoštuj

in lačnim ljudem daruj!

Klara Prošt, 6. c

Spoštuj hrano

Ta svet je krut,

kot vojna je krut.

Polovica sveta je revna,

druga polovica pa bogata.

Ljudje se ne zavedamo,

da marsikateri človek trpi,

saj brez hrane težko preživi.

Za našo domačo hrano

slovenski kmet poskrbi.

Ti pa pazi,

da ne mečeš je v smeti!

Rebeka Prošt, 6. c

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)