V torek, 2. 10. 2018, je v sodelovanju s pekarno Deveta vas iz Polzele potekal naravoslovni dan za šestošolce. Tema je bila peka bio kruha. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine in se udeležili treh delavnic, in sicer delavnice peke kruha, biološke delavnice in izdelave košar za pekovske izdelke.
V prvi delavnici sta predstavnika pekarne Deveta vas najprej spregovorila o ekoloških živilih, ki jih uporabljajo pri peki bio kruha. Učenci so spoznali naravna barvila, ki so pridelana iz rdeče pese, kurkume, špinače in aktivnega oglja. Tehnolog je učencem demonstriral izdelavo eko bombet. Spoznali so postopek izdelave kvašenega testa, način oblikovanja, pomen časa vzhajanja ter pravilne peke izdelkov. Med pripravo sta se jima pridružila še fotografa. Priložen je tudi priložnostni filmček.
V drugi delavnici so učenci izdelovali košare iz papirja. Učili so se skiciranja, načrtovanja oblik, pregibov, sestavljanja ter dekoriranja. Košarice bodo služile predstavitvi bio izdelkov pri današnji samopostrežni malici.
Naravoslovna delavnica je temeljila na razvijanju eksperimentalno-raziskovalnih veščin in spretnosti. Za peko kruha potrebujemo moko, kvas … Ker nas je zanimala sestava moke in kvasa, smo poiskali nekaj informacij na spletu. Nato smo se z jodovico prepričali, če moka resnično vsebuje škrob. S pomočjo mikroskopa smo opazovali oblike škrobnih zrn v pšenični moki ter pogledali v mikroskopski svet kvasovk.
VIDEO UTRINKI:
GALERIJA SLIK PEKE:
GALERIJA SLIK MALICE:
JEDILNIK:
Eko vetriči, kamutov, ajdov in pisani kruh iz pekarne Deveta vas, Podvin pri Polzeli
Mlečna prosena kaša iz eko mleka kmetije Sešlar, Izlake, ter eko prosena kaša Vila Natura, Vučja vas, Križevci pri Ljutomeru
Sir Demeter kmetije Sešlar, Izlake
Eko hrenovke
Ekološki jabolčni sok Sine z domačije Grčin, Podvin pri Polzeli
Eko jabolka, hruške, solata
Eko stročji fižol, paprika, srbska solata z domačije Marjan Natek, Vransko
Eko borovničeva marmelada z domačije Marjan Natek, Vransko
Kostanj
Alternativna malica
Malica bo potekala kot običajno:
– ob 8.25 ‒ 2. in 3. razred,
– ob 8.35 ‒ 4. in 5. razred,
– ob 8.45 ‒ 6. in 7. razred,
– ob 8.55 ‒ 8. razred,
– ob 9.05 ‒ 9. razred.
Dober tek vam želi kolektiv kuhinje.