Slovenski tradicionalni zajtrk je letos že deseto leto zapored razveselil učence po vsej Sloveniji in med njimi tudi nas, učence PŠ Čemšenik. Kot vsako leto, smo ga tudi letos pričakali nekako slavnostno, polni navdušenja in pričakovanj.

Že takoj zjutraj nas je obiskal čebelar g. Franci LAZAR, ki nam je predstavil čudovit svet čebel in čebelarjenja, vse pa podkrepil z zanimivimi pripomočki, ki jih je prinesel s sabo. Najbolj nam je bila všeč čebelarska obleka. Prav vsi smo jo pomerili in za nekaj minut postali čebelarji.

Po tradicionalnem zajtrku, ki je bil sestavljen iz medu, masla, mleka, domačega kruha in jabolka, smo se razdelili v skupine. Nekaj nas je pripravilo razstavo lokalno pridelane in predelane hrane, ki smo jo učenci prinesli v šolo, druga skupina pa je zamesila testo za medenjake. Čez nekaj časa smo se zopet združili in si ogledali razstavo prinesenih dobrot. Spoznali smo, da se lahko vsaka pridelana hrana predela v okusen izdelek. Jabolka v jabolčne krhlje, jajca in pšenica v okusne rezance, paradižnik v paradižnikovo mezgo, stročji fižol v osvežilno fižolovo solato in še in še bi lahko naštevali …

In že je sledila nova zanimiva dejavnost. Zopet smo bili razdeljeni v skupine, ki so izdelovale: sadne ražnjiče, sadno solato, medeni napitek in medenjake. Ker takšen dan nikakor ne more miniti brez petja, smo skupaj z otroci iz vrtca na naši šoli zapeli Slakovega Čebelarja. Pa ne mislite, da se je s tem naše delo končalo. Naše pridne ročice so iz papirja in s pomočjo barv izdelale prekrasne kranjske sivke, ki smo jih ponosno razstavili po šoli.

Po kosilu je sledil najboljši del. Okušanje pripravljenih, že zgoraj omenjenih, dobrot. Kako so nam šle v slast! Kako tudi ne, saj smo jih pripravili sami!!!!!

Zadovoljni, ker smo preživeli tako zanimiv dan, smo sklenili, da so ČEBELE IN LOKALNA HRANA RES ZAKON!!!!

učenci in učiteljice PŠ Čemšenik

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)