Učenci izbirnih predmetov s področja likovne umetnosti (umetnostna zgodovina ter likovno snovanje) so v galeriji Medija obiskali razstavo del Avgusta Černigoja.

Avgust Černigoj je vodilni predstavnik slovenske likovne avantgarde in dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Šolal se je na najbolj prestižni in revolucionarni šoli za oblikovanje Bauhaus v Weimarju, kjer je pridobil osnove konstruktivizma in se spoznaval z novimi tokovi v umetnosti. Med njegovimi učitelji je bil imeniten ruski slikar, ki je eden od začetnikov abstraktne umetnosti, Vasilij Kandiski. Černigojeva umetnost je danes izjemno aktualna, zato je razstava v galeriji Medija, ki je prva večja po umetnikovi smrti leta 1985, resnično vredna ogleda. Černigoj se je preizkušal v različnih likovnih tehnikah. V Zagorju so na ogled njegove grafike, kolaži (pisani na kožo mladim, saj gre za moderen način komuniciranja z gledalcem) ter dela, ki jih je leta 1971 ustvaril pri nas v slikarski koloniji.

Popolnost je potrebno zgraditi preko raziskovanja in se nikoli ne prepustiti obupu, je nekoč razmišljal Avgust Černigoj. Moto, ki velja še danes, lahko bi rekli, da je brezčasen.

Mentorici Barbara Lekše in Kristina Renko

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)