4. modul projekta Etika je namenjen Kulturi, zato smo se posvetili novim nalogam. Najprej smo si ogledali risani film Peter Pan. Učenci so se ob njem nasmejali, poistovetili z junakom in pri tem zelooo uživali. Nekateri učenci so ga gledali prvič, nekateri že večkrat. Ko je bilo filma konec, sem jim prebrala zgodbo Peter Pan. Poiskali smo razlike med filmom in knjigo, poiskali dobre in slabe lastnosti posameznih junakov ter razložili kje v zgodbi se pokažejo junaška dejanja Petra Pana.  Vprašala sem jih, če poznajo še kakšne zgodbe, kjer srečamo podobne junake in kjer opazimo njihova junaška dejanja. Našteli so jih kar nekaj: Kekec, Peter Klepec, Kralj Matjaž,… Nato smo poiskali vrednote, ki se kažejo pri teh literarnih junakih: dobrota, pomoč, prijateljstvo,… Potem smo naštevali še ostale vrednote, ki jih poznamo in so za njih pomembne. Sledil je zapis le ene najpomembnejše vrednote vsakega posameznika na listek. Ob njej so zapisali in razložili tudi zakaj jim je ta vrednota tako zelo pomembna. Listke smo nato pritrdili na tablo.

Ko smo s pogovorom in zapisom končali, pa so učenci narisali najljubši dogodek iz filma oziroma knjige Peter Pan. Z veseljem so se lotili dela in bili so polni domišljije. Z risanjem smo končali ter uro zaključili s pogovorom, kaj vse še lahko uvrščamo med kulturo (likovne stvaritve in razstave, koncerti orkestrov, pevske revije, lutkovne predstave, kulturno mora biti tudi vedenje na cesti, pri jedi,…).

Naslednji dan smo si pri glasbeni umetnosti ogledali različne posnetke:

  1. Kako igranje glasbenega instrumenta koristi našim možganom.

2.Navdihujoč video, ki prikazuje glasbeno izobraževanje v revnem oko­lju Paragvaja in predstavlja veliko moč, ki jo ima glasba. Na njem so igrali na reciklirane inštrumente. Z učenci smo se nato pogovorili o tem, kaj vse znamo in lahko ljudje naredimo, le da imamo voljo.

3.Kako otroci raziskujejo in igrajo na 60 doma narejenih instrumentov. Otroci so dobili ideje, kako lahko sami naredijo glasbene instrumente. Dobili so navdih, kako lahko otroci spontano odkrivajo možnosti glasbenega ustvarjanja.

Ob vsem tem smo se na koncu še pogovorili in ostali smo polni prijetnih vtisov.

 

Učiteljica Janja Vozelj

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)