V petek, 7. 6. 2024, smo četrtošolci spoznavali našo rudarsko dediščino. Odpravili smo se na pohod po rudarski učni poti, kjer sta nas vodila prijazna gospoda, Franc Brinovec in Borut Flisek.

Spoznavali smo preteklost domačega kraja skozi življenje ljudi in jo primerjali z današnjim življenjem. Spoznali smo rudarsko dediščino in tradicijo rudarstva v našem mestu ter s tem povezane pojme iz življenja in dela rudarjev ter rudarske kulinarike, pa tudi rudarske simbole, navade, običaje in tipično rudarsko stanovanje.

V Evroparku smo imeli najprej splošno predstavitev rudarstva v Zagorju. Med pohodom po učni poti smo videli izvozni rov jame Orlek, letališče Ruardi, Trg rudarskih rodov, spomenik rudarskim rodovom z INFO tablo (prikazana pregledna karta rudnika Zagorje in opisi jam rudnika Zagorje). Sledil je ogled portala Aleksandrovega rova s kipom sv. Barbare, ogled portala Vinskega rova, portalov jame Podstrana ter ogled lokomotive.

Na koncu smo prispeli v Pristan, kjer smo imeli razne delavnice na temo rudarjenja. Vstopili smo tudi v rov, kjer smo srečali Perkmandeljca, ki nas je navdušil s svojo nagajivostjo. 

Preživeli smo odlično dopoldne.

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)