Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani 2023

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.

Več o tem si lahko preberete na povezavi: https://www.prehrana.si/clanek/723-mednarodni-dan-ozavescanja-o-izgubah-hrane-in-odpadni-hrani-2023

V svetu, v katerem živimo, je problematika zavržene hrane vse bolj pereča. Na eni strani proizvedemo ogromne količine odpadne hrane, na drugi strani pa se število ljudi, ki nimajo dostopa do osnovnih življenjskih dobrin, med njimi tudi hrane, močno povečuje.

Povprečen Slovenec je v letu 2020 zavrgel kar 68 kg hrane. V letu 2020 je tako v Sloveniji nastalo 143.570 ton odpadne hrane.

Po podatkih strokovnega spremljanja šolske prehrane, ki ga izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), otroci v vrtcih in šolah najpogosteje zavračajo zelenjavo. Ta podatek ne preseneča, saj raziskave kažejo, da je zelenjava med najbolj nepriljubljenimi jedmi med otroci in odraslimi nasploh. Največjo težavo ob tem, po mnenju vzgojno-izobraževalnih zavodov, predstavljajo nezdrave prehranske navade otrok in neustrezen odnos do hrane. Ob ostankih zelenjave in zelenjavnih jedi šole na splošno poročajo še o ostankih juh, mesa, kruha, novih jedi in polnozrnatih izdelkov.

Tudi na naši šoli si celo šolsko leto prizadevamo, da bi bilo odpadne hrane čim manj. V tem tednu pa se bodo učitelji pri razrednih urah še posebej posvetili pereči problematiki odpadne hrane. V šolski kuhinji cel teden tehtamo količino odpadne hrane pri kosilu, v petek, 29. 9. 2023, pa bomo tehtali tudi odpadno hrano pri malici.

O rezultatih tehtanja bomo seznanili zaposlene in učence.

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)