Vabljeni na pustolovščino

Naš škrat Perkmadeljc ima veliko masla za ušesi. In v njih, če smo natančni. In to črno maslo, če smo še bolj natančni. Skupaj s podganco Rozi vas vabita, da se jima pridružite na dogodivščini.

Perkmandeljc pravi takole:
»Verjetno me poznate. No, sto procentno sem skoraj prepričan, da me zagotovo morate poznati. Sem le najslavnejša oseba daleč naokoli. Lep kot premog, glasen kot rudarski vozički, dišim pa kot moja najboljša prijateljica – podganca Rozi. Prikupen, torej. Sem Perkmandeljc. Škrat Perkmandeljc, ki živi v rudniku.

Škrat Perkmandeljc

Z Roziko sva res počela lumparije, vendar sva marsikdaj rudarjem rešila življenje. Zgodilo se je, da sem jim kak dan tako zelo težil – jim ugašal luč, se motal med nogami, skril premog ali pa jih strašil s kakšnimi čudnimi zvoki, da so od besa spokali iz rova. In kmalu zatem je v isti rov vdrla voda. Ali pa plin. Perkmandeljc to pač ve. Tak rudar mi je potem kar sam kje pustil košček malice.«

Škrat Perkmandeljc je bil torej umazan, navihan in godrnjav, vendar je v resnici pomagal rudarjem, jih imel zelo rad in jim je večkrat rešil življenje.

Zato ima za vas izziv:

Perkmandeljčeva naloga:

  1. Razmislite, če poznate kakšno osebo v vašem kraju/v šoli, ki ima taaaaaaaaaaakšno srce kot Perkmandeljc. Osebo, ki skrbi za druge, osebo, ki pomaga, osebo, zaradi katere je svet malo lepši.
  2. Razmislite, kaj lahko za lepši svet naredite vi. Cilj zapišite in ga uresničite.

Osebo, ki ste si jo izbrali in vaše dobro delo predstavite na kakršenkoli način – s plakati, v videu, z digitalnimi pripomočki, napišite knjigo … Meja je nebo. 🙂

Izdelke pošljite na našo šolo do meseca marca. Takrat bomo pripravili razstavo, s katero bomo počastili vaše izbrane osebe, vaša dobra dela in pa seveda Perkmadeljca – ljudi, ki spreminjajo, lepšajo svet.

DEJAVNOST V ŽIVO:
Tisti, ki boste želeli, boste lahko v maju nagajivega Perkmandeljca spoznali pri nas. Popeljal vas bo po učni poti po Zagorju, kjer ga boste poskušali uloviti, ob tem pa boste izvedeli še kaj o rudarjih in njihovem življenju. Če boste škratu sledili, vas bo pripeljal do naše šole, kjer boste spoznali še rudarske igre, si ogledali razstavo in se podružili. Iz vsake šole ste vabljeni trije učenci in mentor.

Cilji:
– razvijanje empatije, skrb za sočloveka, naš planet,
– razvijanje inovativnosti, kreativnosti,
– iskanje pozitivnih vzornikov,
– poznavanje naše dediščine – življenje rudarjev.

Projekt bomo zaključili 31. maja 2023. Do takrat bodo sodelujoče šole oddale tudi evalvacijsko poročilo o poteku izvedbe projekta. Sodelujoče šole bodo pridobile potrdilo o sodelovanju.

K projektu se udeleženci lahko preko prijavnice prijavite do vključno 15. oktobra 2023 na e-naslov: nina.jelen@os-iskvarce.si

PDF Prijavnica za sodelovanje v projektu

(Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1)