Jagoda – samopostrežna malica v mesecu maju

Juhuhu, jagode!

Jagode rdeče!

Prej smo pa rekli,

da nimamo sreče.

Tale gre v kanglico,

tale pa – mnjam! –

nekam izgine …

Kaj mislite, kam?

Anja Štefan: JAGODE

Ali ste vedeli da:

  • na vsaki jagodi v povprečju naštejemo kar 200 semen (tiste pikice, ki se rade zataknejo za zobe),
  • da so jagode edino sadje, ki ima semena na površini sadeža,
  • da so v srednjem veku verjeli, da bo uživanje jagod ob pomembnih dogodkih zagotovilo mir in blaginjo?

Zagotovo pa poznate tisto pesmico o jagodah in čokoladi!

Jagode skupaj z malinami, ribezom in borovnicami uvrščamo v skupino jagodičastega sadja ali jagodičevja, gozdne jagode pa uvrščamo tudi med gozdne sadeže. Poznamo namreč več vrst jagod – med najbolj znanimi je vrtna jagoda. V Evropi jo poznamo že več kot 200 let. Njeni plodovi so bistveno večji kot plodovi gozdne jagode in imajo okus, ki je prve pridelovalce spominjal na ananas. Gozdne jagode najdemo po gozdovih Evrope in Azije.

Jagoda
Jagoda
Jagoda
Jagoda
Jagoda
Jagoda

V Sloveniji prve jagode zorijo v začetku maja.

Priporočen dnevni vnost na 100 g

Sveže jagode so sestavljene pretežno iz vode, ki predstavlja več kot 90 odstotkov njihove teže. Jagode pa vsebujejo tudi železo, natrij, kalcij, kalij in fosforj ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Značilno rdečo barvo dajejo sadežu pigmenti antocianini, ki so prisotni v jagodah in so znani kot dobri antioksidanti. Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnine.

V kulinariki so jagode izredno priljubljene, saj jih srečamo v množici sladic, pa tudi drugih jedeh, predvsem solatah. Zelo priljubljen je jagodni sladoled, ki ga lahko pripravimo iz kombinacije jagod in banan. Shranjevati jih je mogoče na različne načine – poleg marmelad in džemov tudi v obliki kompotov, lahko pa jih tudi zamrznemo.

Povzeto po: https://www.prehrana.si/clanek/427-jagode?highlight=WyJqYWdvZGEiXQ in https://www.nutris.org/prehrana/zivila-meseca/pomlad/130-jagode.html

In kaj vse si bomo lahko privoščili danes?
– jagodni jogurt kmetije Virant,
– jagodni napitek,
– jagode in čokolado,
– sveže jagode,
– pecivo z jagodami,
– jagodni namaz,
– bio jagodni kefir,
– mlečno kašo z jagodnim prelivom,
– bio jagodno marmelado in še kaj.

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)