24. april – dan brez zavržene hrane

Ali ste vedeli, da:

  • v Sloveniji vsako leto zavržemo 140 000 ton hrane,
  • 52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih,
  • 33 % hrane, ki jo kupimo, konča v smeteh …

Razmišljajmo o tem, kako bi te podatke spremenili. Preberi poučno pravljico o mački Sofii.

Spreobrnjenka Sofia

Mačke so posebna vrsta bitij. Če so lene, ležejo na tla, če so igrive, se ves dan lovijo, če so družabne, pa se družijo z živalmi v gozdu.

Obstaja pa še posebna vrsta mačk, to so fine mačke, ki živijo gosposko življenje, kot ljudje. Ena izmed takih mačk je bila Sofia, ki je imela to čudno navado, da je vse, kar je pojedla, naročila v trgovini. A ni naročila le enega tetrapaka mleka in kakšne hruške. Ne, naročila je poln tovornjak vse mogoče hrane, ki so jo imeli v trgovini. Ob dostavi je Sofia vse skrbno pregledala in zmetala stran vse, kar ji ni bilo všeč. Vedno je veliko zavrgla, saj je želela biti vitka in lepa. Ostanke hrane je zmetala v gozd.

Gozdne živali so zato imele krizni sestanek, ki ga je vodila sova Brihtolin. Sklenile so, da morajo pametnjakovičko spametovati in zresniti, zlepa ali zgrda. Kot bi trenil, so bile pri mačkonkinem domu: »Prenehati moraš metati hrano proč! Poglej, povsod je nesnaga zaradi tvojih odpadkov hrane, vse gnije …V trgovinah pa živil primanjkuje in še huje bo, saj napovedujejo začetek gospodarske krize.« Takrat pa mačka vstane: »Zdaj me pa poslušaj ti, sovokljunka! Jaz, lepa dama, ne morem brez okusne, sočne, zaščitene hrane. Z gospodarjevim denarjem lahko kupim karkoli, ni da ni, zato se sedaj poberi, ker mi je čisto vseeno za tisti vaš gozd!« Medved se ob tem razhudi, plane na Sofijo, a ona le zastoka in njen gospodar s puško v roki stopi na prag. V rekordnem času vse živali pobegnejo.

Sofia je še kar naprej zapravljala, da v trgovini skoraj nisi našel ničesar več. Zato so zdaj v gozdu lovili bolj kot kdaj koli prej in sekali drevesa, da je bilo joj. Gozd je v bližini Sofijinega doma in živali, ki so v njem prebivale, so se odločile, da zapustijo te kraje. Sofiina gospodarja pa sta začela varčevati in sta Sofii dajala le zdravo domačo hrano. Najprej je bil to zanjo šok, ko pa jo je okusila, ji je bila veliko bolj všeč kot kupljena jabolka. Zato se je Sofia odločila, da ne bo več toliko kupovala, saj zavržena hrana kvari izgled gozda in onesnažuje.

Ko so se zadeve umirile, so se gozdni prebivalci vrnili in Sofii čestitali, ker je spremenila svoj življenjski stil in prenehala z množičnim nakupovanjem. Na žalost je kup, velik kup hrane še dolgo stal ob mogočnem hrastu in bil opomin na to nepremišljeno mačkino dejanje. Na dvorišču Sofiinega doma pa se je pojavila tabla s sloganom: KUPI MANJ, DA SVETU POLEPŠAŠ DAN! Postavila jo je Sofia.

Aljaž Guček, 8.a

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)