Drugačnost. Sprejemanje drugačnosti. Kako bivati in delati z ljudmi, ki se od nas razlikujejo. Kaj kljub svoji invalinosti/duševni motnji zmorejo. Kaj jim lahko nudimo sami in ozaveščanje dejstva, da nas bogatijo.

To je le nekaj dejstev, o katerih smo razmišljali, preden smo se odpravili v Varstveno delavni center v Zagorju ob Savi. Imeli smo možnost vpogleda v njihovo delovno okolje, kjer preživljajo dopoldneve, nekateri uporabniki pa so vključeni v bivalno skupnost, ki jim nudi celodnevno popolno oskrbo.

Naloga zaposlenih v Varstveno delavnem centru je, da skupaj z uporabniki prepoznavajo in krepijo njihova močna področja in razvijajo olajševalne okoliščine pri premagovanju ovir v vsakdanjem življenju. Krepijo kreposti, slabijo slabosti.

Po predstavitvi zavoda in ogledu prostorov smo se vključili v njihov vsakdan. Porazdelili smo se v manjše skupine in skupaj z njimi delali v delavnicah. Fantje so se z uporabniki pomerili tudi v ročnem nogometu in ugotovili, da so močan nasprotnik.

Direktorica zavoda Špela Režun pravi: »Graditi želimo dobro družbo. Družbo, v katero se ima vsak človek pravico vključevati, sodelovati in zmagovati.« In naša današnja aktivnost je bila eden izmed korakov do tega cilja.

GALERIJA SLIK:

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)