Tudi v petem razredu smo 18. november, dan slovenske hrane, začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Maslo, med, kruh, mleko … vse nam je šlo dobro v slast.

Po zajtrku smo analizirali naše ankete o zajtrku nekoč in danes, ki so jih učenci dobili v začetku tedna. Del ankete so učenci izpolnili sami, v drugem delu pa so anketirali starejšo osebo. Ugotovitve:

  • Približno polovica naših petošolcev zajtrkuje vsak dan, kar je v primerjavi s slovenskim povprečjem zadovoljivo. Približno petina jih zajtrkuje 3 do 4 krat na teden, manj kot tretjina ob vikendih, nikoli pa le en učenec.
  • Na vprašanje o najljubšem zajtrku smo dobili veliko različnih odgovorov: najbolj priljubljena so jajčka, čokoladni namaz (nutela) ter maslo in med, sledijo pašteta, piškoti in mleko, kosmiči, navedli so še kakav, krof in čaj, smuti, rogljiček in proja kava, toast s sirom, maslo, palačinke, paradižnik in kruh s salamo.
  • Ko smo vprašali starejše, kolikokrat na teden so zajtrkovali nekoč, jih je večina odgovorila, da vsak dan. Ugotovitev: nekoč so bolj redno zajtrkovali.
  • Kakšen pa je bil njihov zajtrk? Na prvem mestu je slovenski tradicionalni zajtrk v različnih kombinacijah iz naslednjih živil: kruh, maslo/margarina, med/marmelada in mleko/bela kava. Zelo pogost zajtrk je bila tudi bela kava s kruhom, sledijo še žganci z mlekom, prežganka, mlečni močnik, rožičevo pecivo, žemljica, jabolko.
  • Za zaključek smo starejše povprašali še, katero jed bi označili za zasavsko tradicionalno jed. Na prvem mestu se tokrat pojavi funšterc (šmorn, knapovsko sonce), na drugem granadirmarš brigadirmarš, ajmuht (obara) in jetrnica, posamično so omenjeni še golaž s polento, mlečni močnik, jajčka z ocvirki. Dobili smo še podatek za Posavje: mlinci s pregreto smetano.

Podatke smo v skupinah predstavili v preglednicah in s prikazi.

 

Potem pa smo se napotili v učno kuhinjo. Tam so učenci iz testa (ki sva ga zjutraj pripravili razredničarki) oblikovali in spekli medenjake. Uživali so pri delu in v vonju, ki se je širil po učni kuhinji. Pečene smo seveda tudi poskusili in zmanjkalo jih je kot bi mignil.

Ker pa k zdravem načinu prehranjevanja spada tudi gibanje, smo za zaključek naravoslovnega dne šli še v telovadnico.

 

Učenci in učiteljici 5. razreda

Priloga: RECEPT ZA MEDENJAKE

GALERIJA SLIK:

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)