Orientacija pomeni ugotavljanje svojega položaja na terenu in ustrezno določitev nadaljevanja gibanja. Srečujemo jo v vsakdanjem življenju, na planinskih poteh in v obliki športne dejavnosti. Ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS, so orientacijska tekmovanja.

Od preostalih orientacijskih tekmovanj se planinska orientacijska tekmovanja razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine (izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva ter druge vsebine planinske šole). Tekmovanja potekajo v osmih področnih ligah. Naše ekipe tekmujejo v Zasavski ligi.

Najboljše ekipe iz področnih lig se uvrstijo na Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki praviloma poteka v mesecu maju.

Učenci tekmujejo v dveh kategorijah: A kategorija učenci od 4. do vključno 6. razreda in kategorija B, v kateri tekmujejo učenci zadnje triade. Tekmujejo v skupinah od 3 do 5 tekmovalcev.

Tekmovalci morajo:

  • Imeti kondicijo in veselje do gibanja v naravi na različnem terenu in v vseh vremenskih okoliščinah.
  • Poznati osnove orientacije (orientiranje s karto in kompasom).
  • Poznati teoretične vsebine iz planinske šole (se učiti).
  • *Tekmovanja so ob sobotah in nedeljah na različnih koncih Slovenije, zato je dejavnost povezana tudi s stroški. Vsi tekmovalci morajo biti tudi člani PZS (imeti poravnano članarino).
  • Priprave potekajo ob sobotah, prostih popoldnevih ali predhodno uro (po potrebi, po predhodnem obvestilu).

 

V letošnjem šolskem letu vabim na orientacijska tekmovanja predvsem učence, ki so že nekaj let člani planinskega krožka in imajo že nekaj izkušenj.

 

 

Mentorica Darja Murn

 

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)