»Prav je prav, tudi če so vsi proti in krivica je krivica, tudi če so vsi za.«

William Penn

 

»To ni pravično!« se večkrat sliši iz otrokovih ust. Kaj pa pravičnost pravzaprav je, pa je včasih težko razložiti, še težje na vsakem koraku upoštevati.

 

S prvošolci smo skušali preko pravljice o Pepelki poiskati nekaj primerov, kaj je po mnenju otrok pravica in kaj krivica.

 

Otroci so po prebrani pravljici ugotovili, da ni pravično, da le Pepelka pospravlja, da ji sestre in mačeha nalagajo preveč dela le zato, da ne bi mogla na ples, da mora ležati v pepelu, da ni smela pomeriti čeveljčka…

 

Pravico pa so našli v tem, da je na koncu postala kraljevičeva nevesta in spoznanje, da je le ona bila poštena, zvitost in lažnivost sester pa se ni obrestovala.

 

Pogovor smo zaključili z mislijo, da ima laž kratke noge ter, da se dobro z dobrim in slabo s slabim povrne. In ta zaključek nas je spomnil tudi na zlato pravilo življenja, in sicer: »Ne delaj drugim tega, česar ne želiš, da bi drugi delali tebi.« Strinjali smo se, da se s tem življenjskim vodilom izogneš prenekateri krivici, ki bi jo lahko storil sočloveku.

Da pa bi našo empatijo spodbudili, smo za zaključek dejavnosti po skupinah pravljico še lutkovno uprizorili.

Učiteljici

                                Maja Ule in Katja Peterlin

GALERIJA SLIK:

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)