V mesecu aprilu smo pri projektu Etika in vrednote namenili čas pogovoru, ki se dotika

5. modula – Univerzalizem: govorili smo o miru, enakosti med ljudmi, spoštovanju različnosti in drugačnosti, skromnosti (odrekanju bahavosti in pretirani tekmovalnosti) ter odpuščanju.

Najprej je vsak učenec dobil svoj list. Na njega je zapisal svoje ime in priimek, nato pa narisal ali opisal z besedami, kaj ima rad oziroma kaj mu veliko pomeni (predmeti, ljudje, dejavnosti). Nato smo izdelke obesili na pano in se ob slikah pogovarjali. Ugotavljali smo, v čem smo si podobni, kaj je všeč večini otrok in kaj le posameznikom, ali so si med seboj učenci bolj podobni ali različni. Potem smo govorili tudi o tem, če bi bilo dobro, da bi bili vsi enakih misli in zakaj ne. Prišli smo do zaključka, da moramo vedno en drugega spoštovati ne glede na to, kako smo si različni in tudi če nimamo istih mnenj.

Sledilo je branje knjige Jaz bom zmagal. Po branju smo ugotavljali pozitivne in negativne stvari obeh književnih junakov, se primerjali z njima ter ugotavljali posledice določenega dejanja.

Nato smo prebrali knjigo Pegasta Jagoda in ob miselnem vzorcu, ki je bil na projekciji, zapisali svoja mnenja. Pri tem smo ugotovili, da nihče nima rad, da mu kdo govori grde besede ali da ga izloči iz igre in da se vsak ob takem dejanju slabo počuti. Opazili smo, da je le malo otrok, ki nikdar nikomur ne izrečejo grdih besed. Odzivi, kako otroci prenesejo grdo besedo, pa so zelo različni.

Zaključek vsega tega je bil: če bomo mi prijazni do soljudi, če jih bomo spoštovali, jim pomagali, bomo tudi mi deležnih podobnih stvari. Tako se bomo vsi v družbi dobro počutili.

 

Janja Vozelj

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)