SREČNI OTROCI

Srečni otroci žive

med resničnostjo in fantazijo

in po neskončni sinjini hite

za neizpolnjeno čarovnijo.

(T. Pavček)

Vsak otrok živi svojo neponovljivo zgodbo. V vsakdanjem življenju pogosto naleti na veliko konfliktnih vrednostnih sporočil. Srečuje se s toplim prijateljskim odnosom pa tudi z individualizmom in brezobzirnostjo, z navdušenjem in z ravnodušnostjo, z medsebojno pomočjo in s tekmovalnostjo.

Tokratno delavnico smo izvedli v treh delih.

Spomnili smo se pravljic, ki pripovedujejo o drugačnosti, različnosti in enkratnosti pravljičnih junakov: Žabec in tujec, Muca Rozalinda in izmišljena pravljica o medvedku Brundiju. Soočalili smo se s krivičnim obsojanjem Podgane, nerazumevanjem muce Rozalinde in strahovi medvedka Brundija. Razmišljali smo o potrebah pravljičnih junakov in iskali rešitve za vse.

Preko fotografij s spleta smo vzpostavljali slik s podobami otrok drugih ras. Prepoznavali smo razlike in podobnosti, v igralnem kotičku smo se igrali z dojenčki različnih ras.

Pogovarjali smo se o tem kaj imamo radi in primerjali svoja zanimanja, interese, želje…Risali smo stvari (predmete, dejavnosti, ljudi), ki jih imamo radi in nam veliko pomenijo. Iskali smo podobnosti in razlike.

Vsakodnevno smo se odpravljali na pot iskanja miru. Izvajali smo vaje sproščanja, osredotočili smo se na dihanje in občutenje v telesu. Z vodeno vizualizacijo Na oblačku pa nas je odneslo v svet domišljije.

 

Še naprej bomo poslušali svoje srce in ugotavljali, če tudi za nas velja misel pesnika Toneta Pavčka: »V srcu, če je ta pravo, je zmeraj prostora za mnogo (tisoč in več) lepih stvari, ki jih ljubiti mora vse, kar živi.«

Mojca Urbanija

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)